2005 – 2006: Jacob Nielsen

jacobnielsen1Jacob Nielsen er uddannet på Det jyske Musikkonservatorium under Peter Westenholz og John Damgaard. Med karakteren 13 tog Jacob Nielsen diplomeksamen i juni 1997, og han blev efterfølgende optaget i solistklassen. Jacob Nielsen viste sit format, da han med få timers varsel leverede en feberredning af rang ved Aarhus Symfoniorkesters Festuge-koncert september 1999, hvor han dublerede en syg kollega i Beethovens 2. klaverkoncert. Efter Århus-koncerten regnede anmelderroserne ned over den unge pianist og det udløste solist-engagementer med Århus Symfoniorkester, Ålborg Symfoniorkester og Sønderjyllands Symfoniorkester. Blot et par måneder efter den brilliante Festuge-redning afsluttede Jacob Nielsen sin formelle uddannelse med en ligeledes flot omtalt debut.

Jacob Nielsen har udviklet en ny koncertform, som han kalder “Visual Classics”. Musikken bliver suppleret af billeder på en storskærm og med formidlende snak mellem musikstykkerne fører han publikum længere ind i komponistens musik.
Han synes at den traditionelle koncertform virker fremmedgørende. I et interview i “Klassisk pt” nr. 32, 2004 udtaler han: “Mennesker, som ikke har lært sproget og koncertetiketten, har utrolig svært ved at komme ind under huden på musikken, når de kommer ind til en traditionel koncert. Skal man sammenligne den med noget andet, må det blive med gudstjenesten i Folkekirken. Ritualerne og den stramme etikette er af samme skuffe. I mit “Visual Classics”-koncept pakker jeg musikken ind op prøver at vise den fra flere perspektiver. Filmmediet og det visuelle er stærkt. Det får virkelig folk til at spidse ører. Den klassiske musik har af og til brug for at hverve nye fans, og hvis der er iltsvind i publikumshavet, er det godt med en frisk storm engang imellem”.

Til daglig formidler han musikken på den nye måde i et lille hyggeligt lokale i en baggård i det indre af Århus. Her er der caféborde og levende lys. Jacob Nielsen Salon kalder han det. bag det gammeldags begreb ligger, at musikken og musikeren er tæt på folk, og at de stive koncertritualer opblødes, så folk faktisk kan slappe af. Gæsterne er endda velkomne til at lægge sig inde under flyglet, mens Jacob Nielsen spiller!
Jacob Nielsen modtog DR P2’s Boleropris 2004 for fornyelse af koncertformen.

Jacob Nielsens hjemmeside: www.jacobnielsen.dk

Program:

 • Mussorgskij: Udstillingsbilleder (VISUAL CLASSICS version)
 • Schubert: Impromptu i Ges-dur, Op. 90 nr. 3 D899
 • Rachmaninov: Etude Tableaux Op. 39 nr.1 (VISUAL CLASSICS)
 • Filmklip om tilblivelsen af flg:
  Chopin: Mazurka D-dur, Op. 33 nr. 2
 • Chopin: Vals I As-dur, Op. 42 nr. 5 m. præsentation af opbygningen.
 • Chopin: “Hundevalsen” Op. 64 nr. 1 (alias Minutvalsen akk. af hund
  på glatis) (VISUAL CLASSICS)
 • Schumann: Uddrag fra CARNAVAL, Op. 9, akk. Af Pjerrot der tryller
  (VISUAL CLASSICS)
 • Chopin: Ballade i g-mol