2005 efterår: Fredericia Byorkester

Mandag den 28. november kl. 20.00 spiller Fredericia Byorkester koncert i ”Tøjhuset” under ledelse af dirigent Christian Hørbov-Meier. Orkestret har den store fornøjelse at præsentere publikum for den fremragende 27 årige islandske klaversolist Eva Thyri Hilmarsdottir.

Eva Thyri Hilmarsdottir spiller Shostakovich´ klaverkoncert nr. 2, en spændende og sjov koncert, med en ufattelig smuk 2 sats. Et værk, der ved første gennemgang i Tøjhuset gav et gys i orkestret. Udbruddet ”Jamen kan vi godt spille det, det er jo Shostakovich” fløj over læben på en af de trofaste musikere i Frederica Byorkester. Dirigent Christian Hørbov-Meier forsikrede dog orkestret om, at Shostakovich er spilbart også for et amatørorkester, når man bare vælger med omhu. Klaverkoncerten er svær, ingen tvivl om det, men det er først og fremmest svært for pianisten, hvorfor det også er en stor glæde og fornøjelse at kunne præsentere orkester og publikum for den talentfulde solist fra Island.

Eva Thyri Hilmarsdóttir, begyndte at spille klaver som 11 årig. Hun studerede ved “Tónlistarskólinn í Reykjavík” i årene 1993-2001, hvorfra hun afsluttede klaverlærereksamen og afsluttende klavereksamen. Hun har fra 2002 været studerende ved Det Jyske Musikkonservatorium. Hun afsluttede med diplomeksamen i juni 2005, og er nu blevet optaget i solistklassen, hvor hun studerer videre ved prof. John Damgaard.

Udover solokoncerter har Eva Thyri deltaget i adskillige orkesterprojekter og er aktiv kammermusiker og akkompagnetør. Hun har spillet koncerter i Island, Danmark, Sverige og Tyskland. I 2001 deltog hun i Young Euro Classic festivalen i Berlin. Hun har uropført en del nye islandske kompositioner, ligesom Eva Thyri har deltaget i adskillige mesterkurser.

Fredericia Byorkester indleder koncerten med den evige klassiker ”Moldau”, der nok er et af Bedrich Smetanas mest kendte og spillede stykker musik. Koncerten afsluttes med et herligt sigøjnersus: den berømte “Ungarsk Rapsodi” nr. 2 af Franz Liszt.

Fredericia Byorkester mindes stadig med glæde den fantastiske jubilæumskoncert i maj med den nye dirigent Christian Hørbov-Meier. Her var der fuldt hus i Fredericia Teater med et feststemt publikum til en flot gallakoncert. Nu glæder orkestret sig igen til at møde publikum til en fornøjelig aften i Tøjhuset.