2006 – 2007: Renæssancemiddag

boerups_discipleEn festaften afslutter renæssanceåret for Fredericia Musikforenings vedkommende. Ensemblet “Børups Disciple”, der er klædt i renæssancedragter, spiller på originale instrumenter.
Der startes med en velkomstdrink, medens der er en kort introduktion om tidens madvaner og bordskikke.
Taffelgæsten skal selv medbringe kniv og ske (men ingen gaffel, der er ukendt som spiseredskab i renæssancen).
Derefter vil musikerne med en pavane føre folk til bords. Der serveres en 4 retters renæssancemiddag leveret af Hotel “Kronprinds Frederik” efter originalopskrifter.
Det er stadig muligt at få billetter. Det har været annonceret, at billetsalget ophørte den 20. oktober, men da retterne vil blive serveret som buffet i stedet for som kuverter, er det ikke længere nødvendigt for Hotel “Kronprinds Frederik” at få det nøjagtige antal så tidligt. De, der ikke har nået at sikre sig plads til denne festlige aften, får således en chance mere.

Menu:
Forret: Gravad laks på surbrød
Mellemret: Vildtpostej
Hovedret: Ovnstegt kapun med hvidvin og citrusfrugt
Dessert: Æbletærte med kanel og korender.

Under middagen spiller “Børups Disciple” taffelmusik.
Morten Børup var rektor og kantor ved Aarhus Katedralskole i 1500-tallet. Disciplene (eleverne) – Göran Danielsson, Knud Albert Jepsen, Annette Friisholm og Mogens Friis – håndterer gamle instrumenter som viola da gamba, fidel, blokfløjter, traversfløjter, krumhorn, zink, tromme og sang.
Taffelmusikken vil omfatte eksemplet på de genrer, man i renæssancen kunne høre repræsenteret ved de store fester ved tidens hoffer. Her vil kunne høres dansesatser som branle, allemande og gaillarde af tyske og franske komponister. De bliver spillet på tidens blæseinstrumenter som krumhorn, gemshorn, zink og naturligvis de meget benyttede blokfløjter i alle størrelser. Renæssancens dominerende strygeinstrument, gamben, vil man få mulighed for at høre både som ensembleinstrument, som akkompagnerende til viser om kvinder og kærlighed og som soloinstrument. Drikkeviser med piber og trommer vil veksle med solostykker for fløjte og flerstemmige canzoner fra Italien. Den moderne festmusik til ”Suppe, steg og is” vil for en aften blive erstattet af hvad man for små 400 år siden ville have kunnet forvente at have hørt ved en tilsvarende festlig begivenhed.
Hjemmeside: http://hjem.get2net.dk/mogens_friis/Boerup.html

På grund af middagen er det nødvendigt at købe billet på forhånd på www.fredericiabilletten.dk eller på Fredericia Teaters kontor tlf.: 75 92 25 00 eller Det Bruunske Pakhus´ kontor tlf. 72 10 67 10.

Billetprisen er 267 kr. inklusiv forsalgsgebyr, velkomstdrink og 4 retters middag. Drikkevarer til maden er ikke inkluderet.