2010 – 2011: Den Rullende Opera

bizet_plakatDet lille uhøjtidelige operakompagni, der besøgte Fredericia Musikforening sidste sæson, kommer tilbage for at underholde med to franske charmerende en-aktere: “En Mangelfuld Opdragelse” af Chabrier og “Mirakeldoktoren” af Bizet.
Der medvirker fem sangere, der bliver akkompagneret af pianisten Louise Schrøder.

”En mangelfuld opdragelse” af Chabrier:
Først møder vi det purunge ægtepar Gontran og Veronique på deres bryllupsnat. Den unge Gontran ved slet ikke, hvad han skal stille op denne nat! Han søger derfor hjælp hos den ældre Pausanias, som er en intelligent og belæst herre. Men vil denne være i stand til at hjælpe parret med en løsning, som ikke lige findes som en formel på tryk? Og hvis ikke han kan hjælpe, hvem kan så?

I Den Rullende Operas opsætning møder vi i ”Mirakeldoktoren” af Bizet ægteparret mange år senere, nu som Borgmesteren og hans frue Veronique. De har fået en datter, Laurette, som er forelsket i kaptajn Silvio. Denne alliance bliver ikke billiget af Borgmesteren, der gør alt for at holde Silvio ude af huset. Pigens far får dog hurtigt andet at tænke på, da den nye tjener Pasquin forsøger at forgive ham. Der hersker kaos i borgmestergården, og den eneste, som kan hjælpe, er den mystiske Mirakeldoktor.
”Une Education Manquée” eller ”En Mangelfuld Opdragelse” synges på fransk, men selvom man ikke er franskkyndig, er det muligt at følge med, da der indgår en dansk fortæller i handlingen. Derefter ”Mirakeldoktoren” på dansk i en spritny oversættelse gjort af Lars Henriksen.

Operasangerne Sara Fiil og Jacob Heide Madsen har begge diplomeksamen fra Vestjysk Musikkonservatorium. Efter uddannelsen tog de til København, men syntes det var det svært at få foden indenfor i det etablerede musikmiljø. I stedet for at sidde og vente uvirksomme valgte derfor at skabe deres eget kompagni i 2006. Under sloganet ”opera til folket” dannede de Den Rullende Opera. Et lille kompagni der bringer operaen ud hvor folk er. Det vil sige på cafeer, medborgerhuse og mindre, rytmiske spillesteder, hvor opera ellers sjældent bliver opført. Når Den Rullende Opera tager på turné, kan alt deres udstyr være i en kassevogn. De bruger ikke mange rekvisitter, men gør brug af de ting der måtte være på de steder de optræder. En bardisk, et cafebord eller en stol.
De adskiller sig fra andre kompagnier ved den uhøjtidelige stemning, valget af dygtige, men ikke etablerede sangere samt opsætninger af operaer som de større operahuse sjældent eller aldrig opfører.
Den Rullende Opera havde sin debut på Christiania. Meget passende var det i ”Operaen”, men navnet er bestemt ikke ensbetydende med, at det er en genre, der plejer at blive præsenteret her. Selvom det var uvant for publikummet, blev det en stor succes. Den tætpakkede sal var vidne til en times intens komik og kvitterede med gentagne latterbrøl.

Gontran / Laurette: Lona Mohr Villadsen
Veronique: Ulla Ricklander
Podestat: Per Jellum
Pausanias: Thomas Sigh
Pasquin / Silvio: Jacob Heide Madsen
Pianist: Louise Schrøder
Instruktør: Christopher Cowell

Læs mere på hjemmesiden: http://www.denrullendeopera.dk/chabrier_bizet.asp