2004 – 2005: Manon Quartett Berlin med Ron Chen-Zion

Manon Quartet Berlin havde debutkoncert for 10 år siden i Berliner Philharmoniens kammermusiksal. I sommeren 1997 var kvartetten “Quartet in Residence” ved den berømte amerikanske Tanglewood Festival. I 2001 havde kvartetten stor succes ved Innsbrucker Festwochen.
Manon Kvartetten har udgivet to CD´er.

Ariadne Daskalakis er født i Boston. Hun har en omfattende koncertvirksomhed både som kammermusiker og solist. Hun har spillet i USA, Canada, Europe, Israel and Japan. Hun har været solist med en lang række orkestre. Siden 2000 har hun været professor i violin ved konservatoriet i Köln.

Bernhard Forck er efterspurgt for sin ekspertise indenfor historisk opførelsespraksis. Han er koncertmester i “Akademie für Alte Musik Berlin” så vel som ensemblet “Concerto Vocale” ledet af René Jacobs. Med disse ensembler har han turneret verden over og medvirket i utallige indspilninger. Han har desuden stået for operaproduktioner i Schlosstheater Potsdam og Berlin Staatsoper.

Sebastian Gottschick har været kunstnerisk leder af Ensemble Oriol Berlin. Han har dirigeret operaopførelser for forskellige operaselskaber i Berlin, Basel og Madrid. Han har spillet med talrige ensembler som kammermusiker, solist og dirigent.

Anna Carewe har været prisvinder i BBCs konkurrence “Young Musician of the Year”. Hun er koncertmester for cellogruppen i Ensemble Oriol Berlin. Hun har specialiseret sig i at fortolke ny musik, som hun spiller i gruppen “Blue Noise”.

ron2

Ron Chen-Zion

Ron Chen-Zion er opvokset i Israel, hvor han begyndte sine egentlige studier hos Richard Lesser fra Det Israelske Philharmoniske Orkester. I 1986 flyttede han til USA, hvor han fortsatte sine studier hos Harold Wright og afsluttede sin uddannelse på New England Musikkonservatorium. I 1990 blev Ron Chen-Zion udnævnt til soloklarinettist i Staten Mexicos Symfoniorkester, og efter en sæson flyttede han til Danmark for at slutte sig til Esbjerg Ensemble. Som kammermusiker er han ofte blevet inviteret til Rudolf Serkin´s Marlboro Music Festival, og har i udstrakt grad optrådt i det meste af Europa, Israel og Nord-og Sydamerika. Hans cd -indspilninger, inclusive den højt roste indspilning af Max Regers samtlige værker for klarinet og klaver, kan høres i de fleste større radiofonier.

Program:
Beethoven komponerede hovedsageligt strygekvartetten i B-dur i 1823- 24, men finalesatsen blev skrevet så sent som i november 1826. Hermed er den Beethovens sidste fuldførte komposition. Den er dog ikke tungsindig, men tværtimod lystig og spillemandsagtig. Han havde oprindeligt komponeret ”Grosse Fuge” (opus 133) som sidste sats, men indså, at den ville virke for voldsom i sammenhæng med de øvrige satser. Kvartetten har hele seks satser, der giver den karakter af en suite. Den smukke sangbare sats Cavatina gjorde Beethoven selv så bevæget, at han måtte indrømme, at han kneb en tåre hver gang han tænkte på den!

Brahms komponerede klarinetkvintetten i 1891 fordi han havde mødt den fremragende klarinettist Richard Mühlfeld. Hans helt særlige færdigheder inspirerede Brahms til at skrive musik for dette instrument.
Kvintetten er en af de smukkeste kammermusikværker, der er skrevet. Det er fyldt med en sart dæmpet vemod, der ofte fremkalder indre billeder af en regnvåd og diset efterårsskov hos tilhøreren. Man fornemmer, at det er den aldrende og sygdomsplagede Brahms, der ser tilbage på sit liv.