2005 – 2006: Renæssancedag med ”Desperando spero”

2006 er udnævnt til Renæssanceår. Intitiativet er opstået i historiker- og museumskredse i lighed med Middelalder 1999. Museer, arkiver, foreninger og andre kulturinstitutioner sætter fokus på renæssancen. Det sker også i Fredericia. Dette arrangement vil give en introduktion til epoken og danne en festlig optakt til de øvrige lokale arrangementer.

Allerede kl. 16 vil Annette Herbst og Elsebeth Hede Jensen, der har specialiseret sig i at levendegøre historien under navnet ” Historicum”, fortælle om renæssanceperioden. De visualiserer den gennem et historisk dragtpanorama. Der fortælles om hvordan samtiden har haft indflydelse på dragternes udformning. Foredraget afvikles som et modeshow. Det bliver suppleret med andre historiske genstande, da perioden belyses gennem forskellige hverdagsting. Der berettes om levevis, parforhold, madvaner osv. Indslaget om maden bliver også illustreret, da der serveres to retter efter opskrifter fra renæssancen. En kyllingeret i udhulede boller og som dessert en tærte.

Efter måltidet fortsætter festen med musik og dans. Poul Høxbro vil give instruktion i danse som branle og pavane. Danseinstruktionerne stammer fra Thoinot Arbeau’s berømte og detaljerede danseskole Orchesographie fra 1589. Ensemblet ”Desperando spero” spiller op til dansen og fortsætter med at spille udvalg af musikalske perler fra renæssancen.

Poul Høxbro stammer fra Fredericia, men der har desværre sjældent været lejlighed til at opleve ham i hjembyen. Han har klassisk diplom- og solistklasse-eksamen i blokfløjte fra Det Fynske Musikkonservatorium. Han har opnået international anerkendelse for sit arbejde med at genskabe en middelalderlig spillestil for enhåndsfløjte og tromme. Hans pionerindsats har ført til optrædener verden over samt indbragt ham et antal danske musikpriser. Det er ikke blot Poul Høxbros virtuose spil, der gør han optrædener til noget særligt, men også hans evner som en medrivende fortæller.
Poul Høxbros hjemmeside kan man læse mere om ham og de forskellige ensembler han har dannet.

”Desperando spero” er en helt ny konstellation af velkendte og ansete musikere fra den danske scene for tidlig musik. Foruden Poul Høxbro består ensemblet af sangeren og harpenisten Miriam Andersén, fløjtenisten Irene Spranger samt guitaristen og lutenisten Fredrik Bock. En sammensætning hvor mangeårige erfaringer med fortolkning af middelaldermusik og barokmusik inspirerer til at arbejde med tonekunsten fra perioden mellem disse to tidsaldre – renæssancen.

Miriam Andersén, svensk sanger og harpenist, er uddannet på Schola Cantorum Basiliensis, hvor hun studerede sang, middelalderharpe og opførelsespraksis. Hun optræder i mange sammenhænge. Hun har således medvirket på femten cd’er.

Irene Spranger er uddannet som fløjtenist på konservatoriet i Nürnberg og har taget solodiplom i traversfløjte fra konservatoriet i Tilburg i Holland. Hun er fast medlem af barokorkestret Concerto Copenhagen.

Fredrik Bock studerede klassisk guitar på Det Fynske Musikkonservatorium, hvorfra han tog sin eksamen med højeste karakter i 2000. Han debuterede fra solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 2003. Fredrik Bock har valgt at specialicere sig på barokguitar og forskellige lutinstrumenter.