2006 – 2007: Oslo Strykekvartett

oslo_strykekvartett4Oslo Strygekvartet blev dannet i 1991. Den har nu etableret sig som en af Skandinaviens førende strygekvartetter både gennem sin koncertvirksomhed og pladeudgivelser.

Da kvartetten blev tildelt musikkritikernes pris i 2000 var juryens begrundelse: “Det er knapt oppsiktsvekkende å påstå at Oslo Strykekvartett er en enestående kvartett… med sin indre integritet, en gripende og umiskjennelig tone som vokser ut av ensemblet, en seriøsitet, et uttrykk som faktisk fanger musikken der den er, og slik den er”.

Oslo Strygekvartet har et omfattende repertoire. Udgangspunktet er selvfølgelig de store klassikere, deriblandt alle Beethovens kvartetter, men det strækker sig helt frem til nulevende komponister. Kvartetten har et nært samarbejde med en række norske komponister. Det har også afspejlet sig i flere indspilninger på norske pladeselskaber. Oslo Strygekvartet har desuden indspillet på det tyske plademærke CPO og først og fremmest på verdens mest udbredte klassiske plademærke Naxos. Her har de bl.a. indspillet Carl Nielsens kvartetter. Anmeldelsestidsskriftet Gramophone bedømte dem til at være de bedste på plademarkedet: “Artistically it is the finest at any price point… totally dedicated, idiomatic performance… full of vitality and spirit and refreshingly straightforward”.

Geir Inge Lotsberg blev født i 1969. Han har fået undervisning af Leif Jørgensen i Oslo, Sandor Vegh i Salzburg, Ana Chumacenco i Munich og Camilla Wicks i U.S.A. Lotsberg havde sin debutkoncert I 1996.
Han har været solist med de fleste norske orkestre. Hans CD-udgivelser omfatter de tre violinsonater af Grieg, Carl Nielsens sonater og soloværker samt alle Bachs sonater for violin og cembalo.

Per Kristian Skalstad har studeret hos professorerne Lars Anders Tomter og Camilla Wicks, USA. Han spiller i Det Norske Kammerorkester og Risør Festival Strings.
Per Kristian Skalstad spiller på en violin af Rogeri fra 1705, der har været ejet af Johan Halvorsen.
Ved siden af violinspillet er han også en efterspurgt dirigent.

Are Sandbakken blev født i 1967. Han har studeret hos Leif Jørgensen og Lars Anders Tomter. I årene 1987-89 fik han undervisning af Sandor Vegh i Salzburg og var samtidig koncertmester for bratschgruppen i Camerata Academica Salzburg. Sandbakken har haft den samme stilling i Det Norske Kammerorkester og Oslo Filharmoniske Orkester.
Siden 2003 har han været professor for kammermusik på Norges Musikkhøgskole.

Øystein Sonstad blev født I 1970. Han har studeret i Oslo og på Royal Northern College of Music i Manchester. Han har vundet adskillige konkurrencer. Han er solocellist i Det Norske Kammerorkester. Han havde denne stilling i Kringkastingorkestret (Det norske radioorkester) 1997-2003. I Danmark kender vi ham som medlem af Diamantensemblet, der er husorkester på Det Kongelige Bibliotek. Oslo Strygekvartet og mange andre ensembler drager nytte af Sonstads evner som arranger.

Hjemmeside: www.stringquartet.com

Program:
Haydn: Strygekvartet i g-mol op.74 nr. 3 : “Rytterkvartetten”.
Steenhammar: Strygekvartet nr. 3 i F-dur, opus 18
Schumann: Kvartet nr. 3 i A-dur opus 41 nr.3