2012 – 2013: Esbjerg Ensemble

esbjergensemble

Esbjerg Ensemble blev oprettet i 1967 på initiativ af Kulturministeriet og består i dag af 12 internationale musikere: blæserkvintet, strygekvintet, klaver og slagtøj. Esbjerg Ensemble har i snart 40 år sat standarden for kammermusik i Danmark og har haft stor betydning for en lang række danske komponisters arbejde. Ensemblet er ligeledes anerkendt for sin nyskabende programlægning og sin naturlige alsidighed, som bl.a. er dokumenteret på en lang række cd-indspilninger og på omfattende turnéer over hele verden. Her har man begejstret et stort publikum med enestående opførelser fra et spændende og bredt repertoire af både traditionel og moderne kammermusik.

Under overskriften ”Konstruktion og emotion” spilles værker hvor streng konstruktion går hånd i hånd med et fortættet emotionelt udtryk. Værkerne viser hele det store ensembles spændvidde, da de er for blæserkvintet, klaverkvintet og for slagtøj.

Program:
Mozart Serenade K.375 (arrangeret for blæserkvintet)
György Ligeti Seks bagateller for blæserkvintet (1953)
Hans Peter Stubbe Teglbjærg Mbirimba, værk for soloslagtøj (2010)
César Franck Klaverkvintet i f-mol, opus 14 (1879)

W. A. Mozart (1756-1791) er nok den klassiske musiks mest elskede og spillede komponist. Hans musik er altid melodisk strømmende og imødekommende.

György Ligeti (1923 – 2006) er modernismens mester. Han har fundet de udtryksmæssige muligheder i modernismens musikalske eksperimenter. Måske er György Ligeti det 20. århundredes Bach. Som man kan høre i blæserkvintetten, har Ligeti fundet et tonesprog, hvor streng konstruktion går hånd i hånd med et universelt, rørende og fortættet emotionelt udtryk.

Den nulevende danske komponist Hans Peter Stubbe Teglbjærg (1963 -) arbejder med komplicerede matematiske modeller og computeranalyser for at skabe en klangbaseret og sanselig musik.

César Franck (1822-1890) belgisk/fransk komponist fra romantikken, komponerede mest for sig eget instrument, orglet. Hans få kammerværker er imidlertid elskede og ofte spillede. Klaverkvintetten er et af romantikkens smukkeste kammermusikværker.

Esbjerg Ensembles hjemmeside: www.esbjerg-ensemble.dk