2013 – 2014: Benjamin Grosvenor

grosvenor_554x554

Den britiske pianist Benjamin Grosvenor bliver i sit hjemland anset for at være det største musikalske talent landet har kendt i årtier.

Benjamin Grosvenor begyndte at spille klaver som 6-årig. Hans mor, som var klaverlærer, fik færten af et særligt talent, da hun hørte ham spille en Chopin-vals som 8-årig med mere følelse og indlevelse end nogle af hendes 17-18-årige elever. Som 11-årig vandt han BBC’s konkurrence for unge musikere. Benjamin Grosvenor er uddannet på Royal Academy of Music i London.
Han fik i 2011 eksklusiv kontrakt med pladeselskabet Decca og udgav samme år en cd i den eksklusive Decca Classics-serie med værker af Chopin, Liszt og Ravel og har efterfølgende fået flotte anmeldelser i både New York times, Gramophone og BBC Music Magazine.

Siden har karrieren taget raketfart for den i dag 22-årige Benjamin Grovenor. Han er en efterspurgt solist med prominente orkestre som London og New York Philharmonic, Philharmonia Orchestra, BBC Symphony Orchestra og Tokyo Symphony.
Den 30. maj spillede han med Tivolis Symfoniorkester. Jens Drejer har anmeldt koncerten i en blog: ”Jeg har gang på gang hørt ham omtalt som verdens måske allerbedste unge pianist. Benjamin Grosvenor kastede et lidt sky og flakkende blik ud over den fyldte sal, da han krydsede scenen og satte sig ved flyglet. Derefter bøjede han sig dybt ned over tangenterne og spillede som en verdensstjerne. Jeg er rigtig glad for, at jeg har oplevet Benjamin Grosvenor. Der er ingen som ved, hvornår vi igen får chancen for at opleve ham i København.”

Ud over hans overlegne teknik er det han evne til at fortolke klang og farver, der fremhæves – ”nærmest som en pianist fra en anden tidsalder” (The Times). Jens Cornelius beskrev ham således, da hans cd var ugens cd på DRs p2: ”Verden er fuld af dygtige unge musikere, der kan spille perfekt og i højeste gear indtil solen går ned. Og så er der nogle få, der kan meget mere end det. En af dem er Benjamin Grosvenor. Han hæver sig langt over det virtuose og gør musikken til stor kunst, når han spiller. Så stig på fra starten og lyt med allerede nu: Benjamin Grosvenor er ganske vist stadig teenager, men han gør den klassiske musik levende og sjælfuld på en måde, der er helt uden for alder og andre kødelige fænomener.”

Det har været svært at få koncerten indpasset i den efterspurgte pianists tætpakkede kalender. Efter USA, Canada, Hong Kong og Spanien kunne koncerten i Fredericia presses ind inden turen går videre til Schweiz. Det er den eneste koncert i Danmark. Benyt lejligheden til at høre Benjamin Grosvenor i Fredericia. Den kommer næppe igen.

Koncerten arrangeres i samarbejde med Fredericia Gymnasium.

Program:

Felix Mendelssohn: Rondo capriccioso i E-dur, opus 14

Franz Schubert: Impromptu i Ges-dur, D 899 nr. 3

Robert Schumann: Humoreske i B-dur opus 20

Frederick Mompou: Paisajas

Nikolay Medtner: Fairy Tale opus 51 nr. 3, Fairy Tale opus 14 nr. 2: Ritterzug

Maurice Ravel: Valses Nobles et Sentimentales

Franz Liszt: Valse de l’opéra Faust (efter Gounod) S. 407